Română 

"Omul sfătuieşte pe aproapele său precum ştie. Dumnezeu însă lucrează în cel ce-L ascultă după credinţa sa."

Dec
24
2022

"În glas de colinde, asemenea îngerilor care străjuiau ieslea Pruncului Iisus, și în duh de rugăciune, asemenea sfinților, să ne petrecem Praznicul Nașterii Domnului cu binecuvântarea și spre slava lui Dumnezeu. Anul Nou să ne găsească pregătiți și sporiți lăuntric pentru întâlnirea duhovnicească cu Cel mai înainte de veci, Maica Preacurată și sfinții Lui!"


Arhim. Nicolae Moldovan
cu obștea mănăstirii

Felicitare sarbatori 2022-2023
separator
May
31
2022

Monahul Ilarion Mureşan, o viaţă dedicată icoanei niculene", o expoziţie aniversară de excepţie, în Cluj-Napoca

O viata dedicata icoanei

O expoziție de excepție marchează la Cluj-Napoca împlinirea a 80 de ani de viață și 50 de ani de activitate artistică ai arhidiaconului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula. Găzduită între 10-30 iunie 2022 de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, expoziția aduce în fața publicului un număr simbolic de 80 de icoane pictate pe sticlă, reprezentative pentru întreaga creație a monahului, realizate în perioada 1975-2013.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula. Vernisajul va avea loc în 10 iunie, la ora 19:00, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului, nr. 21. Deschiderea expoziției va prilejui și lansarea albumului cu icoanele pe sticlă ale arhidiaconului Ilarion Mureșan, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și apărut la editura „Tradiții Clujene”.

Momentul va fi îmbogățit de recitalurile susținute de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijor prof. univ. dr. Vasile Stanciu și de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.

Arhidiaconul Ilarion Mureșan a avut o contribuție decisivă la perpetuarea artei pictării icoanelor pe sticlă, specifice centrului de la Nicula. Începând cu 1972, cu talent și tenacitate, părintele a început să picteze icoane pe dosul „glajei”, folosind vechi izvoade niculene din secolele XVIII-XIX, respectând stilul și cromatica vechilor pictori țărani, care au făcut acest centru atât de cunoscut. Totodată, având și un spirit inovator, a dat naștere unor creații proprii, în care elementele bizantine se împletesc cu cele ale picturii naive țărănești, cu accentul pus pe prezența elementelor decorative în compoziție și inserarea unor detalii caracteristice peisajului și satului transilvan. Neobosita și bogata activitate artistică i-a adus recunoașterea și aprecierea, concretizate în numeroase expoziții găzduite în muzee de prestigiu din țară și străinătate.

În paralel, arhidiaconul Ilarion Mureșan și-a dovedit vocația de colecționar, încă de la venirea, în 1962, la Mănăstirea din Nicula. Printr-o campanie asiduă, ce a constat în numeroase deplasări pe teren, a reușit să adune în patrimoniul mănăstirii vechi icoane pe lemn și sticlă. În acest fel, de la aproximativ 10 icoane vechi pe care le avea mănăstirea la sosirea monahului, în 1974 patrimoniul așezământului a ajuns la peste 700 de icoane vechi. După dispariția acestei impresionante colecții în incendiul din 1974, părintele a reluat campania de colectare a unor vechi icoane, care sunt expuse, în prezent, în incinta mănăstirii.

La ceas aniversar, CJCPCT Cluj, alături de toate instituțiile partenere implicate, aduce un omagiu arhidiaconului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula pentru neprețuita contribuție la dăinuirea acestui valoros element din patrimoniul românesc, pictura icoanelor pe sticlă niculene.

separator
Apr
21
2022

"Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac." (Ioan 11, 25-26)


Sărbători binecuvântate!

Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Arhim. Nicolae Moldovan cu obștea Sfintei Mănăstiri Nicula

separator
Feb
03
2022
Poți redirecționa până la 3,5% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează şi funcționează în condițiile legii sau unităților de cult.

Sunt trei variante pentru depunrea formularului 🔗:

  1. se trimite online, completat, la ANAF - dacă aveţi semnătură electronică autorizată
  2. se depune personal, pe suport scris, la ANAF
  3. se trimite completat şi semnat de mână la mănastire, urmând să-l depunem noi.

Vă mulţumim!

separator
Dec
24
2021

Bucuria sfintelor sărbători să ne umple sufletele de har, spre comuniunea deplină cu Pruncul Hristos, Cel ce se naște în Betleemul Iudeii. Pe care să-L primim cu adevărat în peștera sufletelor noastre spre sfințire, iar darurile noastre către Domnul să fie: aurul credinței, smirna răbdării și tămâia dragostei!


Arhim. Nicolae Moldovan cu obștea Sfintei Mănăstiri Nicula

separator
Oct
08
2021

Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoștința slujitorilor sfintelor altare, a viețuitorilor din mănăstiri și a credincioșilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, că Preasfințitul Părinte Vasile, Episcop Emerit și fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în perioada 1998-2019, a trecut la cele veșnice în ziua de vineri, 8 octombrie 2021, la ora 11:30.

Slujba Prohodului se va oficia în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:

  • 09:00 – Sfânta Liturghie arhierească
  • 12:00 – Slujba Prohodului propriu-zisă, oficiată de către un sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
  • Înhumarea în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane


Rugăm pe Hristos Domnul, Cel înviat din morți, să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa!
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului
PS Vasile Somesanul
separator
© 2024 Mânăstirea Nicula - Toate drepturile rezervate.